Water wat door je leidingen stroomt bevat kalk. Afhankelijk van de “hardheid” van je water verschilt de exacte hoeveelheid kalk en deze hardheid is nergens in Nederland precies hetzelfde. Dit komt door de verschillende waterbronnen in Nederland waar de waterleidingbedrijven hun water uit halen. Uiteraard wordt het water wel gefilterd, maar kalk komt altijd in de leidingen terecht. Als deze kalk, calciumionen en magnesiumionen om exact te zijn, zich afzetten in je leidingen ontstaat kalkaanslag. Er zijn verschillende geluiden over de schadelijkheid van deze kalkaanslag.
Schadelijkheid voor mensen
Kalk, of calcium, is een stof die mensen, planten en dieren nodig hebben om gezond te blijven. Zoals je hebt gezien in de reclames voor melk zorgen calcium en magnesium voor sterke botten en tanden. Dit zou dus betekenen dat kalk zeker niet schadelijk is om binnen te krijgen. Echter betekent dat niet dat veel kalk in het water niet schadelijk kan zijn voor mensen. Het is namelijk mogelijk dat je tijdens het douchen met te hard water irritatie aan je huid veroorzaakt. Daarnaast kan je huid uitdrogen door de kalk in het water.
Schadelijkheid voor apparatuur
Kalkaanslag is dus niet extreem gevaarlijk voor de mens, maar het is wel funest voor apparatuur en de leidingen zelf. Doordat de kalk zich ophoopt in de leidingen wordt de doorstroom beïnvloedt, wat je bijvoorbeeld merkt aan de kracht van de straal tijdens het douchen en temperatuurwisselingen. Je zult ook na het douchen kalkaanslag zien op je tegels en in de douchebak. Dit ziet er niet fris uit en is op termijn schadelijk voor de kwaliteit. Keukenapparatuur als waterkokers en Quookers kunnen ook slecht tegen hard water. Je hebt vast al eens een waterkoker gezien met veel kalk op het verwarmingselement. Dit leidt tot een bittere smaak van je thee en verkort de levensduur aanzienlijk. Hetzelfde geldt voor warmwaterkranen zoals de Quooker. Daarnaast moet je steeds agressievere schoonmaakmiddelen gebruiken om de kalkaanslag te verwijderen. Dit is uiteraard op den duur ook zeer slecht voor de apparaten.
Oplossing voor hard water
Uiteindelijk is een waterkoker ontkalken is niet bijzonder lastig, maar om jezelf op lange termijn een hoop gedoe te besparen kun je het beste de bron van hard water aanpakken: het leidingwater. Door middel van een waterontharder kun je de kalk al bij de leidingen wegnemen, zodat het zo goed als niet in je apparaten terecht komt.
Recente reacties